TELE1 3 GÜN KARARTILIYOR


İktidarın baskı ve sansür aracı RTÜK, TELE1 ekranlarının 3 gün karartılmasına karar verdi.

İktidarın sansür aygıtı RTÜK yine muhalif basını susturmak için skandal bir karara imza atarak TELE1 ekranlarını “dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı” gerekçesiyle 3 gün kararmasına karar verdi. RTÜK’te oyçokluğu ile alınan kararın gerekçesi olarak, TELE1’e konuk olarak katılan TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisi gösterildi.

“KATLEDİLEN DEMOKRASİDİR”
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, şunları söyledi:

“RTÜK, Tele1 kanalının 1 yıl içerisinde 2 kez 6112 sayılı yasanının 8/1/b bendindeki “dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı” gerekçesiyle 3 gün ekranının kapatılmasına oyçokluğuyla karar verdi. Bir sonraki aşama kanalın yayın hayatına son verilmesi! Katledilen demokrasidir. RTÜK, Sn, Konuralp ile karşı oy kullandığımız kararını, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisine dayandırdı. Amaç seçimlere giderken ekranları karartmak, farklı seslerin, muhalefetin çözüm önerilerinin duyulmasını engellemek! RTÜK bugün bir kanalın yayın ihlalini değil Türkiye’yi yöneten anlayışın basına, çok sesliliğe, düşünce özgürlüğüne bakışını oyladı sonuç demokrasi ve çok seslilik katledildi. Hedef seçimlerde karartılmış ekran, susturulmuş, karanlığa boğulmuş Türkiye! Durum vahim ama umutsuz değil.”

“DANIŞTAY İPTAL ETMİŞTİ”
“Danıştay 13. Dairesi, RTÜK’ün aynı maddeden verdiği cezayı “Kurulun basın özgürlüğüne yapılan müdahalesinin demokratik bir toplumda gerekli olmadığı” gerekçesiyle iptal etmişti. Zorlama rapora dayanan bu karar da iptal edilecektir/edilmelidir. Bu düşünce özgürlüğünün gereğidir” ifadelerine yer verdi.

“RTÜK İSTİBDAT REJİMİNİN SANSÜR AYGITI OLDUĞUNU KANITLADI”

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, RTÜK’ün TELE1’e verdiği 3 gün ekran karartma kararıyla ilgili yaptığı paylaşımda, “RTÜK bir kez daha istibdat rejiminin sansür aygıtı olduğunu kanıtladı” ifadelerini kullandı.

Yanardağ’ın paylaşımı şöyle:

“RTÜK bir kez daha istibdat rejiminin sansür aygıtı olduğunu kanıtladı. Sırf Diyanet eleştirildi diye TELE1’e 3 gün kapatma cezası verildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin özel bir kin güdüyor, bunu unutmayacağız. Tele1’in lisansını iptal etmeyi hedefliyorlar.”

“EBUBEKİR ŞAHİN’E VERİLEN TALİMAT SONUCU”
RTÜK üyesi Okan Konuralp TELE1’in Şubat 2023’e kadar benzer ceza alması halinde kapatılacağını söyledi.
Konuralp’in paylaşımları şöyle:

“RTÜK, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in Diyanet ve İman Hatiplerle ilgili sözleri nedeniyle TELE1’e 3 gün yayın durdurma cezası verdi. Karar, TELE1’i yayın lisansını kaybetme aşamasına getirdi. Şubat 2023’e kadar benzer bir ceza alması halinde, TELE1 RTÜK eliyle kapatılacak. Kadıgil’in sözleri şüphesiz ifade ve basın özgürlüğünün güvencesi altındadır. Bu hukuki gerçeğe rağmen alınan karar, Ebubekir Şahin’e verilen talimatların sonucudur. Toplumu bu cezalarla susturabileceklerini sanmaları ise çaresizliklerindendir. Başaramayacaklar, biliyorlar. Sayın Ali Bardakoğlu örneğinde olduğu gibi, Diyanet 100 yıllık geçmişinin büyük bir bölümünde kurucusu Atatürk’ün idealleri doğrultusunda faaliyet göstermiştir; yeniden gösterir. Tarih de Ali Erbaş ve benzerlerini” değil, Sayın Bardakoğlu gibi isimleri anımsar.

RTÜK ÜYESİ İLHAN TAŞÇI TELE1’E KONUŞTU
TELE1’de Ülkü Çoban’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TELE1’in aynı cezayı tekrar alması durumunda tamamen kapatılmasının yolunun açıldığını söyledi. Taşçı’nın TELE1’de yaptığı açıklama şöyle:

“Yayıncının dahli yok. Sunucunun dahli yok. Konuşmanın içeriğine bakıldığında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işleyişi eleştiriliyor. İmam Hatip okulları için de farklı bir yol öneriliyor. Sadece seçilmişler değil herhangi bir yurttaşımız bir kurumun kapatılmasını düşünebilir.

Ben bunu mahkemeden dönme ihtimali yüksek bir karar olarak görüyorum. Bu karardan daha vahim bir durum var. TELE1 televizyonunun kapatılması, fişinin çekilmesinin yolu açılmış durumda. Aynı şekilde bir ceza daha alınırsa kanalın kapatılması söz konusu. Bu kararı alan irade seçime giden süreçte Türkiye’yi karanlığa boğmak istiyor. Muhalefetin çözüm alternatiflerinin kamuoyuna duyurulmasının engellenmesi isteniyor. Dileğim odur ki bağımsız yargı bu kararı durdurur. Hemen ekran karartılacak diye bir durum söz konusu değil. Gerekçeli karar yazılıp size tebliğ edildikten sonra bu karar yürürlüğe girer.”
Daha yeni Daha eski